Vall d’Hebron ha engegat un pla integral pioner a Catalunya i Espanya dedicat a la salut sexual i reproductiva de les persones amb qualsevol tipus de lesió medul·lar (paraplegies i tetraplegies).

Segons la doctora Karla Rojas, de la unitat de lesionats medul·lars de l’Hospital de la Vall d’Hebron, la fertilitat de les dones no es veu alterada després de patir una lesió ni n’impossibilita la gestació. Tot i així, la maternitat segueix sent un terreny molt desconegut per les pacients i moltes vegades la veuen com una fita inassolible.

Després de patir una lesió medul·lar, algunes dones perden la menstruació, però entre el 50 y el 90% d’elles la recupera al cap d’uns mesos.

La nova unitat creada a la Vall d’Hebron ajuda a les pacients a abordar totes les fases de l’embaràs: educació sexual, control obstètric de la gestació, part i postpart. Compta amb professionals de Rehabilitació, Ginecologia i Obstetrícia, Urologia i Psiquiatria i ofereixen assessorament i recursos a les dones que manifesten el desig de tenir fills. A més, prevenen i tracten complicacions que les dones amb lesió medul·lar tenen més risc de patir, com úlceres per pressió, infeccions d’orina o dolor neuropàtic.

Un dels objectius que es deriven d’aquesta iniciativa és l’augment de la taxa d’embarassos en aquest col·lectiu, doncs actualment és molt baixa. Això és degut a la disminució de l’activitat sexual i la percepció sobre la dificultat de viure un embaràs i de tenir cura d’un nadó. De moment, la nova unitat ja té dues pacients embarassades i una que ha donat a llum. Segons el doctor Julio Herrero, l’objectiu és convertir-se en un referent a l’Estat i atendre a una trentena de pacients cada any.

En el cas dels homes, després de patir una lesió medul·lar, poden presentar dificultats d’erecció i ejaculació de manera autònoma ja que hi ha canvis en la morfologia i mobilitat dels espermatozoides. No obstant, si presenten el desig de ser pares, Vall d’Hebron també compta amb tecnologia per estimular, extreure mostres d’espermatozous i optimitzar-ne les seves característiques per a la reproducció assistida.

One Comment

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *